Γυναικολογία

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί σπάνια επιπλοκή μιας συχνότατης λοίμωξης, της λοίμωξης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, Human Papilloma Virus ( HPV ). Πρόκειται για καρκίνο με μακρά φυσική ιστορία και βραδεία εξέλιξη. Αναγνωρίζονται σαφείς, εμμένουσες προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες αποτελούν στόχο των προγραμμάτων μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου ρουτίνας ( screening ).

Ουρολοίμωξη

Ουρολοίμωξη καλείται κάθε λοίμωξη (συνήθως βακτηριακή) που προσβάλλει κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος. Φυσιολογικά τα ούρα είναι στείρα μικροβίων, δηλαδή δεν περιέχουν μικροοργανισμούς. Όταν όμως μικροοργανισμοί εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα, τότε μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις, τις λεγόμενες ουρολοιμώξεις.

Αντισύλληψη

Η αντισύλληψη δεν αρκεί να γίνεται, αλλά πρέπει να γίνεται και σωστά. Για την απόλαυση στον έρωτα. Για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Παχαίνει το χάπι; Πόσο αποτελεσματικό είναι το σπιράλ; Σκοτώνει το προφυλακτικό την ηδονή; Πώς εφαρμόζει αντισύλληψη ο γιατρός κατόπιν εορτής, μετά από μια κρίσιμη συνουσία; Ο φόβος της εγκυμοσύνης θα σβήσει μια για πάντα, όταν έρθει το γυναικείο προφυλακτικό και στην Ελλάδα;

Κονδυλώματα

Ο ιός HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα, περισσότερο, μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα της γεννητικής χώρας των ανδρών και των γυναικών και λιγότερο μέσω της επαφής με το σπέρμα ή τα κολπικά υγρά. Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει πάρα πολύ τη μετάδοση του ιού, καθώς και όλων των αφροδίσιων νοσημάτων, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και δε σπάσει.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η κλινική διάγνωση σε ασθενείς με περίσσεια ανδρογόνων (αύξηση των ανδρικών ορμονών που μπορεί να προκαλέσει ακμή, υπερτρίχωση και αλωπεκία), ανωοθυλακιορρηξία και ακανόνιστο κύκλο. Επιπλέον, η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί συχνό εύρημα στις γυναίκες αυτές.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από τη μήτρα, συνήθως στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχει αναφερθεί ενδομητρίωση σε πιο απομακρυσμένες θέσεις, όπως στους πνεύμονες και στους δακρυικούς αδένες. Στις περιοχές αυτές αναπτύσσονται ενδομητριώσικες εστίες, οζίδια ή κύστεις.

Διαταραχές στον Κύκλο

Η κυκλική εμφάνιση της περιόδου, σταθερά κάθε μήνα, βασίζεται στην ισορροπία των ορμονών. Αν η ισορροπία διαταραχτεί, αυτόματα σημαίνει και διαταραχές στον κύκλο. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι βασικότερες «γυναικείες» ορμόνες. Διαταραχές στις ορμόνες αυτές προκαλούν και αντίστοιχες διαταραχές στην περίοδο. Τουλάχιστον 20% των γυναικών εμφανίζουν διαταραχές του κύκλου τους.

Δυσμηνόρροια

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, ο έντονος, οξύς, σαν κράμπα, πόνος που αισθάνονται αρκετές γυναίκες χαμηλά στην κοιλιά ονομάζεται δυσμηνόρροια. Ενώ ένας ήπιος πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι αναμενόμενος, η δυσμηνόρροια είναι έντονος πόνος, τόσο ανυπόφορος ώστε να περιορίσει τις καθημερινές δραστηριότητες και να οδηγήσει την ασθενή σε λήψη αναλγητικών φαρμάκων.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση, είναι ένα φυσικό φαινόμενο στη ζωή μιας γυναίκας. Πολύ συχνά συνοδεύεται από ενοχλητικές παρενέργειες, με τη μορφή των αγγειοκινητικών, ψυχολογικών και μεταβολικών διαταραχών. Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική αλλαγή στη ζωή κάθε γυναίκας.

HPV

O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας “επικίνδυνος σεξουαλικός επισκέπτης”, ο οποίος εκτός από το ότι ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, συσχετίζεται και με καρκίνους άλλων οργάνων (κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, πέους, στοματικής κοιλότητας, αμυγδαλών, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, πιθανόν και άλλων) και, μάλιστα, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30-90%.

Απόξεση Ενδομητρίου

Η απόξεση του ενδομητρίου, είναι μια επέμβαση στην οποία τίθενται όλο και περισσότερες γυναίκες στις μέρες μας, αφού οι διάφορες παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος είναι πλέον πολύ συχνές. Η απόξεση του ενδομητρίου, αποτελεί μια ¨απλή¨ χειρουργική τεχνική, κατά την οποία, μετά από γενική αναισθησία συνήθως, αφαιρείται τμήμα του ενδομητρίου, του εσωτερικού δηλαδή χιτώνα της μήτρας.

Ψηλάφηση Μαστού

Η ψηλάφηση και η αυτοεξέταση του στήθους, είναι κάτι που πρέπει κάθε γυναίκα να μάθει να κάνει μετά την εφηβεία της. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει πώς να ανακαλύπτει τυχόν ύποπτα σημάδια. Σε πολλές περιπτώσεις σώζει ζωές. Αν νιώσει κάτι περίεργο, τότε αμέσως πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό της.

Αφαίρεση Κύστεων Ωοθήκης

Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται κύστεις στις ωοθήκες που είναι κατά κανόνα καλοήθεις και αποτέλεσμα της λειτουργίας των ωοθηκών (λειτουργικές κύστεις).Η παρουσία τους είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την ανταπόκριση των ωοθηκών στη φαρμακευτική αγωγή, σε γυναίκες που βρίσκονται σε πρόγραμμα εξωσωματικής.

Μαστογραφία και Υπέρηχος Μαστών

Τί είναι το υπερηχογράφημα μαστών και πότε έχει ένδειξη; Αντικαθιστά τη μαστογραφία ή αντικαθίσταται από αυτή; Η κοινή αντίληψη είναι ότι οι νεότερες ασθενείς και οι ασθενείς με ιδιαίτερα πυκνό μαστό πρέπει να υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα μαστών, αλλιώς η μαστογραφία αρκεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για συμπληρωματικές εξετάσεις.

Κρυοπηξία

Η τραχηλίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, είναι μια συνηθισμένη γυναικολογική πάθηση, καθώς την αντιμετωπίζουν οι μισές γυναίκες σε κάποια περίοδο της ενήλικης ζωής τους. Οι φλεγμονές αυτές μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες, ασυμπτωματικές ή συμπτωματικές. Ποιες είναι οι διαφορές τους, πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται;

Πληροφορίες για την Μαστογραφία

Η Μαστογραφία είναι η ακτινογραφία του μαστού η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος που ονομάζεται μαστογράφος. Με τη βοήθεια των ακτίνων Χ και τη χρήση χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, η μαστογραφία χρησιμοποιείται σήμερα για την εξέταση του ανθρώπινου μαστού με κύριο στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση αποτελούν την ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική. Η λέξη λαπαροσκόπηση φανερώνει ότι η τεχνική αυτή βασίζεται στην επισκόπηση, με τηλεσκοπική κάμερα οπτικής ίνας (κρύο φως), των εσωτερικών οργάνων της κοιλιακής χώρας, χωρίς την ανάγκη διάνοιξης των κοιλιακών τοιχωμάτων.