Διαταραχές στον Κύκλο

Διαταραχές στον Κύκλο

Η κυκλική εμφάνιση της περιόδου, σταθερά κάθε μήνα, βασίζεται στην ισορροπία των ορμονών.

Αν η ισορροπία διαταραχτεί, αυτόματα σημαίνει και διαταραχές στον κύκλο.

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι βασικότερες «γυναικείες» ορμόνες. Διαταραχές στις ορμόνες αυτές προκαλούν και αντίστοιχες διαταραχές στην περίοδο.

Τουλάχιστον 20% των γυναικών εμφανίζουν διαταραχές του κύκλου τους.

Συχνότερα, οι ανωμαλίες αυτές παρουσιάζονται στις ηλικίες κάτω των 20 και πάνω από 40 ετών.

Συνήθως η διάρκεια της περιόδου είναι 4 – 6 ημέρες.

Παθολογικές θεωρούνται όσες έχουν διάρκεια λιγότερο από 2 ημέρες ή περισσότερες από 7.

Η ποσότητα του αίματος είναι περίπου 30 ml, ενώ παθολογικό θεωρείται όταν η ποσότητα του αίματος ξεπερνά τα 80 ml.

Αν και φυσιολογικός θεωρείται ο κύκλος των 28 ημερών (με μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω), πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών έχει κύκλο ακριβώς τέτοιου διαστήματος.

Όταν βλέπουμε αίμα ή καφέ υγρά ανάμεσα σε δυο περιόδους ή μετά από σεξουαλική επαφή ή μετά την εμμηνόπαυση σημαίνει πως υπάρχει διαταραχή στον κύκλο.

Όταν τα κολπικά υγρά έχουν χρώμα ανοιχτό έως σκούρο καφέ, σημαίνει ότι περιέχουν λίγο αίμα το οποίο επειδή αργεί να βγει έχει οξειδωθεί και δεν είναι πια κόκκινο.

Αντίθετα το αίμα που βγαίνει αμέσως, έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα. Έτσι είναι απολύτως φυσιολογικό να αρχίζει και να τελειώνει η περίοδος με καφέ υγρά, αφού στην αρχή και στο τέλος το αίμα είναι λίγο και ρέει αργά.

Είναι, επίσης, φυσιολογικό μερικές φορές να βλέπετε καφέ υγρά στις μέρες της ωορρηξίας σας.

Οφείλεται, σχεδόν σίγουρα, στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν σε αυτή τη φάση κι έχουν ως αποτέλεσμα εκτός από την ωορρηξία και την απώλεια μικρής ποσότητας αίματος από το ενδομήτριο της μήτρας.

Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να σας εξετάσει ο γυναικολόγος για να αποκλείσει άλλες από τις παρακάτω αιτίες.

Επιβάλλεται επίσης η εξέταση από το γυναικολόγο σε περίπτωση, που συνεχίζετε να έχετε καφέ κολπικά υγρά σε μέρες που δε σχετίζονται με την περίοδο ή την ωορρηξία.

Σε γενικές γραμμές, την λύση μπορεί και πρέπει να δώσει ο Γυναικολόγος, που θα εξετάσει τη γυναίκα.

Καταρχήν ο γιατρός σας θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις σχετικά με ασθένειες που είχατε περάσει ή ιατρικά προβλήματα που έχετε τώρα και φάρμακα που μπορεί να παίρνετε, σχετικά με το οικογενειακό σας ιστορικό και σχετικά με την ποιότητα της ζωής σας, το στρες, τη διατροφή, τις διακυμάνσεις του βάρους και την άσκηση.

Όταν σας ρωτήσει τι ανωμαλίες ακριβώς παρουσιάζετε στην περίοδο καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα ημερολόγιο όπου θα έχετε σημειώσει τις ημερομηνίες που είδατε αίμα, σε τι ποσότητα και για πόσο κράτησε. Αυτό θα τον βοηθήσει πολύ.

Θα σας εξετάσει γυναικολογικά και θα σας κάνει ένα υπερηχογράφημα και μπορεί να ζητήσει να κάνετε μερικές εξετάσεις αίματος.

Σπανιότερα θα χρειαστεί να υποβληθείτε και σε άλλες εξετάσεις όπως βιοψία ενδομητρίου, απόξεση ενδομητρίου, υστεροσκόπηση ή λαπαροσκόπηση.

Κλείστε άμεσα

Ραντεβού

Για ραντεβού με τον ιατρό καλέστε τώρα στο 2106463205 και στο 6945499907. Ο ιατρός εξετάζει στο ιατρείο κατόπιν ραντεβού.

Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.