Διαβήτης Εγκυμοσύνης

Διαβήτης Εγκυμοσύνης

Όταν μιλάμε για διαβήτη, εννοούμε ότι ο οργανισμός -και συγκεκριμένα το πάγκρεας- δεν είναι σε θέση να παράγει την απαιτούμενη ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο μηχανισμός παραγωγής της συγκεκριμένης ορμόνης παρεμποδίζεται από τη δράση των ορμονών που εκκρίνει ο πλακούντας.

Για να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες, το πάγκρεας είναι αναγκασμένο να δουλέψει περισσότερο, για να δημιουργήσει έως και διπλάσια ποσότητα ινσουλίνης.

Μερικές φορές, όμως, δεν τα καταφέρνει, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να μην μπορεί να απορροφηθεί από τα κύτταρα και να κυκλοφορεί στο αίμα σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι θα έπρεπε.

Έχει παρατηρηθεί ότι το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτή την κατάσταση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι περίπου 3-6%, με όσες διαθέτουν ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, είναι παχύσαρκες ή έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών να μπαίνουν συχνότερα στο στόχαστρο της ασθένειας.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται κανένας «επιβαρυντικός» παράγοντας για να εμφανιστεί.

Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο για μία σειρά από επιπλοκές, μεταξύ των οποίων είναι η εμφάνιση υπερτασικής νόσου στην μητέρα, το υδράμνιο, ο ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου, η εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών και η μακροσωμία του εμβρύου, μετά τον τοκετό δε αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση υπογλυκαιμίας, υπασβεστιαιμίας ή εμφάνιση συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας στο έμβρυο.

Ο τοκετός στην γυναίκα με διαβήτη της κύησης μπορεί να γίνει κολπικά, εκτός εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις διενέργειας καισαρικής τομής.

Τα περισσότερα κέντρα προτιμούν την πρόκληση τοκετού κατά την 38η εβδομάδα της κύησης.

Πως αντιμετωπίζεται ο διαβήτης κύησης;

  • Χάσιμο βάρους, εάν πρόκειται για παχύσαρκη έγκυο.
  • Διατροφή φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη και βούτυρο, γλυκά, λιπαρά και τηγανιτά τρόφιμα.
  • Μικρά και συχνά γεύματα, θερμιδικά φτωχά αλλά αποφυγή της ασιτίας και της στέρησης τροφής.
  • Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ψάρια, καλής ποιότητας άλιπο κρέας, φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Καλή ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Άσκηση και κίνηση όσο είναι δυνατόν.
  • Έλεγχος του σακχάρου από την ίδια την έγκυο με καθημερινή μέτρηση μετά τα γεύματα.

Εάν όλα τα υπόλοιπα αποτυγχάνουν και το σάκχαρο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τότε συνιστάται η χορήγηση ινσουλίνης σε ενέσιμη μορφή, ανάλογα με την περίπτωση.

Τα αντιδιαβητικά φάρμακα γενικά δεν συνιστώνται και αποφεύγονται.

Κλείστε άμεσα

Ραντεβού

Για ραντεβού με τον ιατρό καλέστε τώρα στο 2106463205 και στο 6945499907. Ο ιατρός εξετάζει στο ιατρείο κατόπιν ραντεβού.

Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.