Το μέσο βάρος ενός νεογέννητου είναι περίπου 3-3,5 κιλά. Πόσα λιγότερα κιλά ζυγίζει όμως, μια μητέρα όταν βγαίνει από την αίθουσα τοκετού; Και πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει το σώμα της στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση; Παρόλο που το «χρονοδιάγραμμα» της απώλειας βάρους είναι διαφορετικό για κάθε γυναίκα και βασίζεται σε πολλούς παράγοντες…
Η γονιμότητα αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων. Σε όλους τους πολιτισμούς, άλλωστε , υπήρχαν ξεχωριστές τελετουργίες και ικεσίες, αλλά και «εξειδικευμένοι» θεοί, τους οποίους επικαλούνταν ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη γονιμότητα. Στις μέρες μας, ο άνθρωπος απαλλαγμένος πια από προλήψεις και δεισιδαιμονίες, συνεχίζει να θεωρεί την απόκτηση ενός παιδιού πολύ σημαντική.
Μπορεί να νιώσετε ότι “χάνετε την γη κάτω από τα πόδια σας” και ότι σας λούζει κρύος ιδρώτας. Καλώς τη δεχτήκατε, είναι η ναυτία, το πλέον σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Η ναυτία συνήθως εμφανίζεται κατά την 6η εβδομάδα της κυήσεως και σας «αποχαιρετά» στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Εκτιμάται ότι περίπου το 65% των εγκύων γυναικών βιώνουν αυτήν την ταλαιπωρία.
Ο φυσιολογικός τοκετός πρέπει να είναι αυτό που αναφέρει η λέξη, φυσιολογικός. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει και τελειώνει σε εύλογο χρονικό διάστημα και χωρίς να χρειαστούν σημαντικές μαιευτικές παρεμβάσεις, με τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Σήμερα, δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται τακτικές όπως εξωτερικοί ή εσωτερικοί μετασχηματισμοί και κουτάλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού και της μητέρας.
Ο όρος καισαρική τομή περιγράφει την έξοδο του εμβρύου, του πλακούντα και των εμβρυικών υμένων από την κοιλότητα της μήτρας, μετά από λαπαροτομία και διάνοιξη του τοιχώματος της μήτρας. Η καισαρική τομή εφαρμόζεται στις καταστάσεις εκείνες, όπου η διενέργεια κολπικού τοκετού δεν είναι εφικτή ή εγκυμονεί κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο.
Είναι γνωστό ότι η χρήση φαρμάκων θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το έμβρυο αναπόφευκτα θα λάβει κάποια μικρή ποσότητα από αυτά, ενώ η επίδρασή τους στην ανάπτυξή του είναι άγνωστη. Η τερατογένεση είναι μία κατάσταση η οποία έχει αποδειχθεί ότι προέρχεται από μικρό αριθμό φαρμάκων.
Ο μητρικός θηλασμός είναι δώρο ζωής. Είναι ένα δώρο της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της. Για έναν επιτυχημένο μητρικό θηλασμό, χρειάζεται να έχετε επιθυμία, ηρεμία, υπομονή και διαθεσιμότητα. Ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό, όταν το βρέφος δείξει τα πρώτα σημάδια πείνας.
Το τοξόπλασμα είναι ενδοκυττάριο πρωτόζωο και μπορεί να μολύνει τα περισσότερα θηλαστικά και πουλιά. Έχει τελικό ξενιστή τη γάτα και άλλα αιλουροειδή, ενώ μέσω του εντερικού της σωλήνα γίνεται η διασπορά του στη φύση. Μπορεί, λοιπόν, να μολυνθεί το χώμα με τα περιττώματα της γάτας και στη συνέχεια τα λαχανικά, με τελικούς αποδέκτες τα θηλαστικά που τα τρώνε.
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερα από 4.000 βλαπτικά για την υγεία χημικά στοιχεία και αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρδιοπάθεια ή κακοήθεια. Γιατί είναι κακό για το έμβρυο; Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί σπασμό των αγγείων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στον πλακούντα, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες να μην τρέφεται σωστά το έμβρυο.
Η προεκλαμψία, η οποία ονομάζεται και τοξιναιμία της κύησης, αφορά 1% έως 3% των κυήσεων. Ορισμένες φορές επιπλέκεται με βλάβες του εγκεφάλου, των νεφρών και του ήπατος που αποκαλύπτονται στον αιματολογικό έλεγχο.
Το σύνδρομο HELLP χαρακτηρίζεται από σοβαρή ηπατική προσβολή. Η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι άμεση γιατί αποτελεί σοβαρή επιπλοκή της κύησης.
Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού (π.χ. σε μυϊκό, ερειστικό, νευρικό, κλπ κύτταρο). Tα βλαστοκύτταρα προέρχονται από ένα έμβρυο στο στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή από ένα έμβρυο 5ης ημέρας, περίπου 100 κυττάρων.
Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά ένα σύνολο εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης ή πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες τεκνοποίησης. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική σειρά εξετάσεων για την ασφάλεια της μητέρας αλλά κυρίως για την ασφάλεια του παιδιού.
Όταν μιλάμε για διαβήτη, εννοούμε ότι ο οργανισμός -και συγκεκριμένα το πάγκρεας- δεν είναι σε θέση να παράγει την απαιτούμενη ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα ή καταφέρνει να την παράγει αλλά οι ιστοί αντιστέκονται στη δράση της.
Ζείτε τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σας, είτε περιμένοντας να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας, είτε παρακολουθώντας το, υπερηχωγραφικά, να μεγαλώνει και να αλλάζει κάθε μέρα που περνά! Εκτός από την ευτυχία και τον ενθουσιασμό, συχνά νιώθετε άγχος και αγωνία, συναισθήματα που είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνετε στο ταξίδι της μητρότητας.