Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ενδομήτριο αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από τη μήτρα, δηλαδή στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης.
Στις περιοχές αυτές αναπτύσσονται εστίες ή οζίδια ή κύστεις.
Η ενδομητριωσική βλάβη μοιάζει ιστολογικά με το ενδομήτριο, και κατά την διάρκεια της περιόδου παράγει και αυτή μικρές ποσότητες αίματος όπως και η μήτρα.
Αυτές οι μικρές ποσότητες αίματος είναι η ανώμαλη συμπεριφορά της ενδομητρίωσης όπου δημιουργεί όλες τις παθολογικές βλάβες της νόσου.
Με αυτόν τον μηχανισμό με την πάροδο των μηνών μπορεί να δημιουργηθούν σοκολατοειδείς (ενδομητριωσικές) κύστεις στην ωοθήκη, οι οποίες φέρουν αιματηρό περιεχόμενο.
Ακόμα μπορεί να δημιουργηθούν βλάβες στην επιφάνεια του περιτοναίου με κόκκινες, λευκές ή καφέ εστίες ή άλλες βλάβες πίσω από το περιτόναιο (στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στον κόλπο) σαν μικρά ογκίδια (ενδομητριωσικοί όζοι) οι οποίοι είναι πολύ επώδυνοι.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Γονιμότητας υπάρχουν τέσσερα στάδια βαρύτητας της νόσου:
Πρώτου, δευτέρου, τρίτου και τετάρτου σταδίου και αντιστοιχούν σε ελάχιστη, ήπια, μέσης βαρύτητας και βαριάς μορφής ενδομητρίωση.
Η κατηγοριοποίηση γίνεται μόνο χειρουργικά.
Ο πόνος είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα της ενδομητρίωσης.
Συνήθως οι γυναίκες πονάνε χαμηλά στην κοιλιά.
Η ένταση του πόνου δεν εξαρτάται από την έκταση της ενδομητρίωσης.
Μερικές γυναίκες δεν έχουν πόνο και παρόλα αυτά η ενδομητρίωση είναι διάσπαρτη σε πολλές και μεγάλες περιοχές.
Άλλες γυναίκες με οξύ και δυνατό πόνο έχουν λίγες και μικρές εστίες ενδομητρίωσης.
Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν:
Γυναίκες με ενδομητρίωση πολλές φορές παρουσιάζουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και μετεωρισμό κυρίως κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Δεν υπάρχει θεραπεία που μπορεί να απαλλάξει την γυναίκα από την ενδομητρίωση, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπείες για τον πόνο και την υπογονιμότητα που αυτή δημιουργεί.
Η θεραπεία που επιλέγεται για την κάθε γυναίκα (φαρμακευτική ή χειρουργική) εξαρτάται από τα συμπτώματα, την ηλικία και τον προγραμματισμό για εγκυμοσύνη.
Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.